اتاق تمیز درجه D
موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد:
طبق گفته های استاندارد جهانی اتاق تمیز کلاس d کلین روم در رده بندی 4 ام قرار دارد. در این نوع اتاق تمیز هنگامی به کار می رود که روند محیطی و شرایط داخل اتاق تمیز زیاد مهم نمی باشد. به این صورت که دستگاه تهویه هوا داخل این اتاق دارای اهمیت زیادی نمی باشد.
در کلاس d تهویه هوا به این صورت می باشد که بستگی به کارکنان داخل اتاق دارد. هرچه افراد داخل اتاق تمیز بیشتر باشد، تعداد دفعاتی که هوای داخل اتاق تهویه می شود نیز بیشتر می شود. استفاده از اتاق تمیز کلاس D بستگی به کار شما دارد که برای چه کاری استفاده می کنید. معمولا استفاده از این نوع کلاس برای کارهایی می باشد که شرایط محیطی و وجود ذرات و میکروب ها داخل آن زیاد اهمیت ندارد.
در این دو نوع کلاس اتاق تمیز که وجود دارد بیشتر در کارهایی می باشد که فرآورده های استریل شده کم تر مورد اهمیت قرار می گیرد. یعنی زیاد نیاز به ضد عفونی کننده نمی باشد و برای کارشان استرلیزه بودن زیاد مهم نمی باشد. در اتاق تمیز درجه D استاندار جهانی آن ISO8 می باشد. در اتاق تمیز کلاس D نمونه هوای آن 200 درجه می باشد، پلیت گذاری آن 100 میلی متر، پلیت تماسی 50 میلی متر و نیازی به دستکش حین انجام کار نمی باشد.
به دلیل اینکه درجه این نوع کلاس اینگونه می باشد که زیاد به تمیز بودن محیط کاری ندارد و معمولا برای کار های از جمله ساخت وسایل مکانیکی و الکترونیکی استفاده می شود که زیاد آلودگی محیطی در آن اثر نخواهد داشت.
به دلیل اینکه زیاد شرایط محیطی در آن مهم نمی باشد هزینه ایجاد یک اتاق تمیز درجه D نسبت به اتاق های تمیز که شرایط محیطی و تهویه هوا و… دارند کمتر می باشد. بنابراین بیشتر مورد استفاده کاربران در کار های خود می گیرد.
این را توجه کنید که یکی از دلایلی که باعث می شود از اتاق تمیز استفاده شود این است که کمترین ذرات آلودگی وارد اتاق شود، به این صورت که حتی اگر اتاق تمیز شما دارای درجه D می باشد باید کمترین ذرات توسط توانی که دارد چه از نظر تهویه هوا و چه از نظر کانال کشی ها کمترین ذرات آلوده وارد اتاق شود.
در بیشتر اتاق های تمیز که ساخته می شود یک سری شرایط خاص را برای تجهیزات اتاق تمیز باید در نظر گرفته که در ادامه توضیح خواهیم داد.
1-پس باکس
2-پنجره اتاق تمیز
به این صورت می باشد که حتی اگر آلودگی محیطی هوا بسته به کار که در کمترین اهمیت باشد باز هم باید پنجره آن به صورت حرفه ای نصب و کار شود که کمترین
3-ساندویچ پنل
در قدیم از ساندویچ پانل های آجری و سیمانی استفاده می کردند اما امروزه در اتاق های تمیز از پانل های آلوزینک و گالوانیزه به همراه فوم پلی یورتان استفاده می شود که کمترین درز و راه ورود میکروب ها وجود داشته باشد. در تمامی اتاق های تمیز از این نوع ساندویچ پنل استفاده می شود.
4-درب های اتاق تمیز
درب های اتاق تمیز در تمام درجه ها دارای یک در یکسان می باشد. درب های اتاق تمیز دارای دو نوع در هم باد و غیر هم باد می باشد که بسته به کار شما و درجه اتاق تمیز شما مورد استفاده قرار می گرد که شما را بعدا دچار مشکل نکند.
5-اگزاست فن
6- کف اتاق تمیز
برای ساختن کف اتاق تمیز از کفپوش های اپوکسی استفاده می شود لا به لای زمین درزی وجود نداشته باشد و آلودگی و ویروس ها نتوانند وارد اتاق تمیز شوند تا شرایط محیطی را مختل کنند اما همان گونه که گفته شد شرایط محیطی بستگی به کار شما دارد که آیا مهم می باشد یا خیر.
7-تهویه هوا
هرچقدر هم که شرایط محیطی در درجه d مهم نباشد اما باز هم باید از دستگاه تهویه هوا در اتاق تمیز استفاده شود. گاهی اوقات برخی از آلاینده های محیطی وارد اتاق می شود که باعث می شود به بدن انسان و یا حتی محصولات آسیب وارد می کند. بنابراین بهتر است که از دستگاه تهویه هوا در اتاق تمیز استفاده شود.
هواساز داخل اتاق تمیز درجه d به این صورت می باشد که از یک دستگاهی به نام هایژنیک استفاده می شود. هایژنیک وسیله ای می باشد که می توان توسط آن دما،رطوبت،فشار و سطح ذرات موجود در هوا را کنترل کند.
1- طبقه بندی بر اساس تعداد ذرات
بر اساس استاندارد جهانی 209D فدرال آمریکا طبقه بندی اتاق تمیز بر اساس ذرات موجود داخل اتاق که قطر ان ها 0.5 میکرون می باشد اندازه گیری می شود. بیشتر این اتاق های تمیز در اتاق های صنعتی استفاده می شود.
2-طبقه بندی بر اساس استاندارد GMP
کلاس های اتاق تمیز که دارای 4 نوع می باشد با طبقه GMP از یک دیگر جدا می شوند به این صورت که اتاق های تمیز Aتا C از 100 الی 100000 بوده است، طبق ذرات موجود با اندازه های که دارا می باشد را مقایسه می کنند.
در ادامه خواهیم گفت انواع کلاس های اتاق تمیز که چگونه و با چه شرایطی از یک دیگر جدا می شوند.
به اتاق های گفته می شود که میکرون های داخل آن از 0.5 باشد و یا بیشتر که حد اکثر در 1 فوت متر مکعب باشد. بیشتر این کلاس های اتاق تمیز هنگامی استفاده می شود که کار افراد ساخت اجزا و قطعات میکرو الکترونیک باشد.
به فضاهایی گفته می شود که میکرون های داخل ان از 0.5 میکرون بزرگتر و در هر فوت متر مکعب آن حد اکثر 10 باشد.
به فضایی گفته می شود که میکرون های داخل آن از 0.5 میکرون بوده باشد یا بزرگ تر تر و در هر فوت متر مکعب 100 عدد باشد. بیشتر از این نوع اتاق ها در اتاق های عمل، داروسازی، اتاق تزریق استفاده می شود که باید وجود ذرات در این نوع اتاق ها در کمترین حالت خودش باشد.
به فضایی گفته می شود که میکرون های داخل آن از 0.5 میکرون با باشد یا بیشتر در هر فوت متر مکعب 100 عدد متر می باشد.
به فضایی گفته می شود که میکرون های داخل آن از 0.5 بوده باشد یا بیشتر در هر فوت متر مکعب 10000 عدد می باشد.
به فضاهایی گته می شود که میکرون های داخل آن 0.5 بوده باشد یا بیشتر در هر فوت متر مکعب 100000 عدد باشد.
در آخر به این جمع بندی می رسیم که اتاق تمیز کلاس d زیاد به شرایط محیطی اهمیتی نمی دهد و نسبت به ساخت اتاق های تمیز دیگر ارزان تر می باشد. بیشتر در کارهایی که شرایط محیطی استرلیزه نمی باشد استفاده می شود.